Tip&Råd

  1. Kan Jærfjøla i Accoya bøye seg?
    Ja, Accoya kan ved enkelte tilfeller bøye seg, men kan lett bøyes tilbake ved å fukte den på nytt. Legg den på benken med buen opp. Etter noen minutter er den rettet opp igjen. For å unngå at fjølene bøyer seg, la de tørke stående eller på kant med god lufting på begge sider.

     

  2. Kan Jærfjøla i Accoya få sprekker?

    Tre er et levende material og det kan forekomme sprekk. Skulle den være betydelig, får du en ny fjøl tilsendt i posten kostnadsfritt. Vår erfaring er at Accoya sjeldent sprekker, selv ved ekstreme påkjenninger som i oppvaskmaskin/steamer.

     

  3. Er Jærfjøla i Accoya miljøvennlig?

    Ja, Accoya er svanemerket, inneholder ingen giftstoffer og kommer fra bærekraftig skog.

     

  4. Har Jærfjøla blitt testet ut over lang tid?

    Ja, vi i Jærfjøla har testet Accoya i flere ulike sammenhenger siden 2009, og den første fjøla i Accoya har blitt benyttet og testet ut siden 2011 og rengjort utallige ganger i oppvaskmaskin/steamer. Profesjonelle kokker har også testet ut slike fjøler gjennom daglig bruk siden 2015, og tilbakemeldingene er udelt positive.

     

  5. Setter det seg flekker på Jærfjøla i Accoya?

    Ja, som på alt annet treverk vil også Accoya ta til seg flekker, men de aller fleste vil gå bort etter første vask i oppvaskmaskin/steamer. Vi har gjort flere grundige tester hvor fjølene er blitt utsatt for rødvin, makrell i tomat, smør, ulike oljer m.m., hvor noe setter mer spor etter seg enn andre. For eksempel er tomatpuré en som tar noe lengre tid å få bort, selv ved bruk av maskinvask. Likevel er vår erfaring at alle typer oljeholdige flekker også vil forsvinne etter hvert.
    Prøv gjerne litt oppvaskmiddel, eller fersk sitron med salt, direkte på fjøla og la virke i et par minutter, for så i oppvaskmaskinen.

  6.  Hvorfor har noen av Accoyafjølene en mørkere bakside?

    Modifiseringen av Accoya fra f.eks. furu, krever bruk av både trykk og varme, noe som gjør at ytredelen blir mørk opptil 5mm inn i trefibrene. 

    Jærfjøla sorterer ut de lyseste fjølene som gjerne kan benyttes som arbeidsflate på begge sider, mens serveringsfjøler aller helst kun skal benyttes på en side. Disse leveres derfor med en mørkere bakside.

  7. Hvorfor finner vi sprekker i de flotte eikefjølene dere selger?

    - slike sprekker kommer under tørketiden av plankene som senere har blitt til serveringsfjøler.

    Noen ble tørket ned for nærmere 20 år siden og sprekkene fra da av har ikke blitt nevneverdig større.

    Og med to strøk med Bio Impression olje, stabiliserer dette også serveringsfjøla.

    Litt mer om naturens eget design i tre, sprekker og estetikk:

    Serveringsfjøler i eik, hvor designet er i samspill med naturens egne uttrykk, ønsker vi å formidle videre ved å benytte mye håndarbeid. Og i svært mange tilfeller faller det naturlig å implementere ‘sår’/sagskur/mørke avtrykk/røffe kutteflater som del av det totale inntrykket av disse eikefjølene. Det skaper diskusjoner – og vi sitter igjen med erfaringer som kort kan oppsummeres som følger:

    • Naturen er ikke perfekt – det må vises
    • Streker etter bruk av grov sag er ikke etterlatt for å slippe å pusse alt bort – det er (faktisk) en del av totalinntrykket på enkelte fjøler
    • Spennende å se spor etter angrep fra innsekter og røff behandling av tømmer i skogen/sagbruket – det appellerer til langt flere enn forventet
    • Under tørkeprosessen av eika, utløses det ofte iboende spenninger i trevirket, noe som ofte gjenspeiler seg i form av sprekker (tørkesprekker)

 

Trevirke oppfattes som et ‘levende materiale’ og vil derfor ikke falle naturlig inn i en vanlig garanti mot for eksempel sprekk. Men det er greit å vite at når trevirket er tørket ned til innebruk, oppstår sprekkdannelser svært sjelden hvis det ikke blir for fuktig ved rengjøring eller høy luftfuktighet over tid.